Facebook   Twitter    YouTube    RSS Feed    Android App    iPhone and iPad App     BlackBerry App    
Subscribe to Newsletter



Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 24

Thread: New Defy oven top element not getting hot

  1. #1
    Master Suspect99's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Durban :( Wish it was Cape Town
    Posts
    645

    Default New Defy oven top element not getting hot

    Hi all

    I recently purchased a new defy 600u slimline. It looked simple enough to install most of the wires were push ins and the live, neutral and earth were already installed from the previous oven.

    So after connecting it up , all the stove plates work as well as the bake element. however the top element only gets warm, not hot.

    Any suggestion of what I should check?

    Thanks in advance

  2. #2

    Default

    Tell defy to take it away and give you a new one.

  3. #3
    Master Suspect99's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Durban :( Wish it was Cape Town
    Posts
    645

    Default

    Wont they tell me it needed to be installed by a licensed electrician? I'm trying to fix the problem.
    I'm suspecting something to do with the wiring as the grill feature which has to do with the top element is working

  4. #4

    Default

    Does the element work in Grill mode?

    Was all the internal wiring already connected up or did you have to connect that too?

  5. #5
    rehabilitated troller I.am.Sam's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    In my own mind....
    Posts
    56,659

    Default

    if its says that then maybe you need a pro

    where did you buy it from

    and yes if you have doubt then send it away
    Quote Originally Posted by Mike Lowrey
    We're on the internet to troll not to make bonds.

  6. #6
    Master Suspect99's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Durban :( Wish it was Cape Town
    Posts
    645

    Default

    The element works in grill mode. all internal wiring was connected . I just had to connect the stove to the mains and the plates to the push in connectors on the oven

  7. #7
    Master Suspect99's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Durban :( Wish it was Cape Town
    Posts
    645

    Default

    Quote Originally Posted by Sinbad View Post
    Does the element work in Grill mode?

    Was all the internal wiring already connected up or did you have to connect that too?
    The element works in grill mode. all internal wiring was connected . I just had to connect the stove to the mains and the plates to the push in connectors on the oven

  8. #8
    Master Suspect99's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Durban :( Wish it was Cape Town
    Posts
    645

    Default

    Quote Originally Posted by samr1wp View Post
    if its says that then maybe you need a pro

    where did you buy it from

    and yes if you have doubt then send it away
    I bought it from Game in Durban.

  9. #9

    Default

    my oven does not use the grill element at all in bake mode.... maybe yours is the same?

  10. #10
    Master Suspect99's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Durban :( Wish it was Cape Town
    Posts
    645

    Default

    Quote Originally Posted by Sinbad View Post
    my oven does not use the grill element at all in bake mode.... maybe yours is the same?
    There's 4 options:
    grill, which works.
    bake with bottom element only. which works.
    bake with both elements . only bottom element gets hot, top one gets warm
    bake with top element. only gets warm not hot

  11. #11

    Default

    Is it a one part or two part top element? Maybe the grill portion of it is ok but the bake portion is faulty?

  12. #12
    Super Grandmaster ponder's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    KZN Dolphin Coast
    Posts
    45,949

    Default

    Grill element does not come on unless knob is set to 'grill', this is on a Defy Thermofan. Anything below grill uses only the rear element.
    entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem

  13. #13
    Master Suspect99's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Durban :( Wish it was Cape Town
    Posts
    645

    Default

    Quote Originally Posted by Sinbad View Post
    Is it a one part or two part top element? Maybe the grill portion of it is ok but the bake portion is faulty?
    Hmm not sure. Will have to check that when I get home

  14. #14
    Master Suspect99's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Durban :( Wish it was Cape Town
    Posts
    645

    Default

    Quote Originally Posted by ponder View Post
    Grill element does not come on unless knob is set to 'grill', this is on a Defy Thermofan. Anything below grill uses only the rear element.

    I don't have a thermofan. I think the thermofan blows the hot air around so you dont need top element.
    In my case theres an option to bake with top element only which only makes warm

  15. #15

    Default

    What's the difference between "bake top element only" and grill?

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Similar Threads

  1. My Defy Oven just stopped working
    By caspa in forum Off Topic
    Replies: 37
    Last Post: 23-11-2014, 09:23 PM
  2. Defy Thermofan 831 oven
    By The_Librarian in forum Off Topic
    Replies: 11
    Last Post: 20-05-2014, 02:07 AM
  3. Replies: 5
    Last Post: 31-10-2012, 10:51 PM
  4. Tried the oven bake GPU thing, have I poisoned my oven now?
    By Techrat in forum PC Hardware and Gadgets
    Replies: 32
    Last Post: 20-12-2009, 09:59 PM
  5. Element Creator
    By Arbiter in forum Natural Sciences
    Replies: 20
    Last Post: 30-11-2009, 06:37 AM

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •