Cool Ideas Fibre ISP – Feedback Thread 3

PBCool

Cool Ideas
Joined
Jan 11, 2016
Messages
9,168
General question. I recently put fibre into my folks house in Polokwane, similar set up to what I have in JHB, Vumatel and Cool Ideas. What I noticed was interesting if I run speed tests in JHB I get my max line speed up and down almost every time. When I do the same thing in Polokwane, I get mixed results with only about every 4th test giving me max speed. I didn’t have proper router like a pfsense box at my folks house to make sure that at the time of tests it was only the test consuming bandwidth, but it did lead to my question below.

As fibre gets rolled out to the outlying areas, who supplies the bandwidth from that town to the main hubs. Is Vumatel supplying the back haul bandwidth or is Cool Ideas supplying it.
Could be loss on the line which with a bit of latency has an impact on throughput, Vumatel being part of the same group as DFA would typically get backhaul from DFA.

Also are you testing this with a cabled device?
 

370z

Senior Member
Joined
Aug 28, 2010
Messages
511
Hi @PBCool

Seeing your support on this forum is the main reason I'm joining CoolIdeas.

Here's the response I got when trying to sign up:

"Please be advised we are unable to place your order as your address is not available for us to place as needs to be created on Openserve’ s systems. We have requested that Openserve create your premise on the portal so that we may place your order:

Can you advise how long this usually takes? Is there anything I can do to speed up this process on my side?

Thanks!
 

PBCool

Cool Ideas
Joined
Jan 11, 2016
Messages
9,168
Hi @PBCool

Seeing your support on this forum is the main reason I'm joining CoolIdeas.

Here's the response I got when trying to sign up:

"Please be advised we are unable to place your order as your address is not available for us to place as needs to be created on Openserve’ s systems. We have requested that Openserve create your premise on the portal so that we may place your order:

Can you advise how long this usually takes? Is there anything I can do to speed up this process on my side?

Thanks!
Speaking to connect the creation process takes 72hrs at the most, Openserve installs happen quicker than most networks from there so should be quick.
 

DYreX146

Well-Known Member
Joined
Nov 14, 2018
Messages
318
Have the KZN paths been dropping again? I just had a disconnect for a few minutes and another one 20 minutes ago as well, JHB timed out but DBN was still fine.

I noticed this happened yesterday morning too.

EDIT: Routing seems to be doing some kind of weird loop.

Code:
|------------------------------------------------------------------------------------------|
|                                      WinMTR statistics                                   |
|                       Host              -   %  | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
|                             192.168.1.1 -    0 |   27 |   27 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |    6 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|            c25-backbone.coolideas.co.za -    0 |   27 |   27 |    3 |    4 |    7 |    3 |
|            c2e-backbone.coolideas.co.za -    0 |   27 |   27 |    2 |    3 |    5 |    4 |
|            c2t-backbone.coolideas.co.za -    0 |   27 |   27 |    2 |    3 |    5 |    2 |
|                              154.0.1.53 -    5 |   24 |   23 |    3 |    4 |    6 |    5 |
|                uuu-cust.coolideas.co.za -    0 |   27 |   27 |    3 |    6 |   16 |   15 |
|                              154.0.1.53 -    5 |   24 |   23 |    3 |    4 |   16 |   16 |
|                uuu-cust.coolideas.co.za -    9 |   24 |   22 |    3 |    4 |    6 |    4 |
|                              154.0.1.53 -    4 |   25 |   24 |    3 |    5 |   16 |   15 |
|                uuu-cust.coolideas.co.za -    4 |   25 |   24 |    3 |    5 |   15 |   15 |
|                              154.0.1.53 -    9 |   24 |   22 |    3 |    4 |    6 |    5 |
|                uuu-cust.coolideas.co.za -    0 |   27 |   27 |    4 |    6 |   16 |   15 |
|                              154.0.1.53 -    0 |   27 |   27 |    4 |    7 |   16 |   15 |
|                uuu-cust.coolideas.co.za -    0 |   27 |   27 |    4 |    7 |   15 |   15 |
|                              154.0.1.53 -    0 |   27 |   27 |    4 |    7 |   16 |   14 |
|                uuu-cust.coolideas.co.za -    0 |   27 |   27 |    4 |    7 |   16 |   15 |
|                              154.0.1.53 -    5 |   24 |   23 |    0 |    7 |   16 |   14 |
|                uuu-cust.coolideas.co.za -    5 |   24 |   23 |    0 |    7 |   16 |   15 |
|                              154.0.1.53 -    5 |   24 |   23 |    0 |    7 |   15 |   14 |
|                uuu-cust.coolideas.co.za -    5 |   24 |   23 |    0 |    8 |   17 |   16 |
|                              154.0.1.53 -    0 |   27 |   27 |    5 |    7 |   16 |   15 |
|                uuu-cust.coolideas.co.za -    5 |   24 |   23 |    0 |    8 |   17 |   17 |
|                              154.0.1.53 -    5 |   24 |   23 |    0 |    8 |   17 |   17 |
|                uuu-cust.coolideas.co.za -    5 |   24 |   23 |    5 |    8 |   16 |   14 |
|                              154.0.1.53 -    5 |   24 |   23 |    0 |    8 |   17 |   17 |
|                uuu-cust.coolideas.co.za -    5 |   24 |   23 |    0 |    8 |   17 |   16 |
|                              154.0.1.53 -    5 |   24 |   23 |    0 |    8 |   17 |   17 |
|                uuu-cust.coolideas.co.za -    5 |   24 |   23 |    0 |    8 |   17 |   17 |
|                              154.0.1.53 -    5 |   24 |   23 |    0 |    8 |   15 |   14 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
 
Last edited:

linkinpark

Expert Member
Joined
Jun 27, 2005
Messages
1,128
Had some time outs and slow connections for about 15 minutes just now in Durban, seems to be fine now though.
 

Razotter

Active Member
Joined
Apr 28, 2007
Messages
36
Have the KZN paths been dropping again? I just had a disconnect for a few minutes and another one 20 minutes ago as well, JHB timed out but DBN was still fine.

I noticed this happened yesterday morning too.
Seeing the same routing weirdness


Code:
|------------------------------------------------------------------------------------------|
|                                      WinMTR statistics                                   |
|                       Host              -   %  | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
|                            ARCHER_VR400 -    0 |   11 |   11 |    0 |    1 |    9 |    0 |
|                   No response from host -  100 |    3 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                              154.0.1.77 -    0 |   11 |   11 |    3 |    7 |   13 |    6 |
|                              154.0.1.86 -    0 |   11 |   11 |    3 |    5 |   13 |    5 |
|                             154.0.1.101 -    0 |   11 |   11 |    3 |    5 |   13 |    5 |
|                              154.0.1.53 -    0 |   11 |   11 |    3 |    4 |    9 |    5 |
|                              154.0.4.86 -    0 |   11 |   11 |    2 |    5 |   13 |    5 |
|                              154.0.1.53 -    0 |   11 |   11 |    2 |    4 |    9 |    5 |
|                              154.0.4.86 -    0 |   11 |   11 |    3 |    6 |   12 |    6 |
|                              154.0.1.53 -   15 |    7 |    6 |    3 |    5 |    7 |    5 |
|                              154.0.4.86 -    0 |   11 |   11 |    4 |    6 |   13 |    6 |
|                              154.0.1.53 -    0 |   11 |   11 |    3 |    5 |   10 |    6 |
|                              154.0.4.86 -    0 |   11 |   11 |    4 |    6 |   13 |    6 |
|                              154.0.1.53 -    0 |   11 |   11 |    3 |    5 |   10 |    6 |
|                              154.0.4.86 -   15 |    7 |    6 |    3 |    5 |    7 |    6 |
|                              154.0.1.53 -    0 |   11 |   11 |    4 |    6 |   10 |    6 |
|                              154.0.4.86 -   15 |    7 |    6 |    4 |    6 |    8 |    6 |
|                              154.0.1.53 -   15 |    7 |    6 |    0 |    6 |    8 |    5 |
|                              154.0.4.86 -    0 |   11 |   11 |    5 |    7 |   13 |    7 |
|                              154.0.1.53 -   12 |    9 |    8 |    5 |    7 |    9 |    7 |
|                              154.0.4.86 -   15 |    7 |    6 |    0 |    6 |    8 |    7 |
|                              154.0.1.53 -   15 |    7 |    6 |    0 |    6 |    8 |    5 |
|                              154.0.4.86 -   15 |    7 |    6 |    0 |    6 |    8 |    7 |
|                              154.0.1.53 -   15 |    7 |    6 |    0 |    6 |    8 |    5 |
|                              154.0.4.86 -   15 |    7 |    6 |    0 |    6 |    8 |    6 |
|                              154.0.1.53 -   15 |    7 |    6 |    0 |    6 |    8 |    5 |
|                              154.0.4.86 -   34 |    6 |    4 |    0 |    6 |    8 |    6 |
|                              154.0.1.53 -   15 |    7 |    6 |    0 |    7 |    8 |    8 |
|                              154.0.4.86 -   40 |    5 |    3 |    0 |    7 |    8 |    7 |
|                              154.0.1.53 -   15 |    7 |    6 |    0 |    7 |    8 |    6 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
   WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider
 

DYreX146

Well-Known Member
Joined
Nov 14, 2018
Messages
318
Seeing the same routing weirdness


Code:
|------------------------------------------------------------------------------------------|
|                                      WinMTR statistics                                   |
|                       Host              -   %  | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
|                            ARCHER_VR400 -    0 |   11 |   11 |    0 |    1 |    9 |    0 |
|                   No response from host -  100 |    3 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                              154.0.1.77 -    0 |   11 |   11 |    3 |    7 |   13 |    6 |
|                              154.0.1.86 -    0 |   11 |   11 |    3 |    5 |   13 |    5 |
|                             154.0.1.101 -    0 |   11 |   11 |    3 |    5 |   13 |    5 |
|                              154.0.1.53 -    0 |   11 |   11 |    3 |    4 |    9 |    5 |
|                              154.0.4.86 -    0 |   11 |   11 |    2 |    5 |   13 |    5 |
|                              154.0.1.53 -    0 |   11 |   11 |    2 |    4 |    9 |    5 |
|                              154.0.4.86 -    0 |   11 |   11 |    3 |    6 |   12 |    6 |
|                              154.0.1.53 -   15 |    7 |    6 |    3 |    5 |    7 |    5 |
|                              154.0.4.86 -    0 |   11 |   11 |    4 |    6 |   13 |    6 |
|                              154.0.1.53 -    0 |   11 |   11 |    3 |    5 |   10 |    6 |
|                              154.0.4.86 -    0 |   11 |   11 |    4 |    6 |   13 |    6 |
|                              154.0.1.53 -    0 |   11 |   11 |    3 |    5 |   10 |    6 |
|                              154.0.4.86 -   15 |    7 |    6 |    3 |    5 |    7 |    6 |
|                              154.0.1.53 -    0 |   11 |   11 |    4 |    6 |   10 |    6 |
|                              154.0.4.86 -   15 |    7 |    6 |    4 |    6 |    8 |    6 |
|                              154.0.1.53 -   15 |    7 |    6 |    0 |    6 |    8 |    5 |
|                              154.0.4.86 -    0 |   11 |   11 |    5 |    7 |   13 |    7 |
|                              154.0.1.53 -   12 |    9 |    8 |    5 |    7 |    9 |    7 |
|                              154.0.4.86 -   15 |    7 |    6 |    0 |    6 |    8 |    7 |
|                              154.0.1.53 -   15 |    7 |    6 |    0 |    6 |    8 |    5 |
|                              154.0.4.86 -   15 |    7 |    6 |    0 |    6 |    8 |    7 |
|                              154.0.1.53 -   15 |    7 |    6 |    0 |    6 |    8 |    5 |
|                              154.0.4.86 -   15 |    7 |    6 |    0 |    6 |    8 |    6 |
|                              154.0.1.53 -   15 |    7 |    6 |    0 |    6 |    8 |    5 |
|                              154.0.4.86 -   34 |    6 |    4 |    0 |    6 |    8 |    6 |
|                              154.0.1.53 -   15 |    7 |    6 |    0 |    7 |    8 |    8 |
|                              154.0.4.86 -   40 |    5 |    3 |    0 |    7 |    8 |    7 |
|                              154.0.1.53 -   15 |    7 |    6 |    0 |    7 |    8 |    6 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
   WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider
Yeah, I'm also getting crazy packet loss as soon as it hits the JHB hop.
 

SpaceCowboy-D

Well-Known Member
Company Rep
Joined
Apr 25, 2019
Messages
134
Same, went down twice.
I have an ongoing ticket around this issue:
COOL-20200918-513798

Thanks, we will look into this ticket number. Yeah seems like there's a loop. I'm checking with the seniors in regards to this.
 

DYreX146

Well-Known Member
Joined
Nov 14, 2018
Messages
318
Are you guys in Durban still experiencing connectivity issues ?
It seems to have stabilized in the last 15 minutes or so.

Code:
|------------------------------------------------------------------------------------------|
|                                      WinMTR statistics                                   |
|                       Host              -   %  | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
|                             192.168.1.1 -    0 |  102 |  102 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|            c25-backbone.coolideas.co.za -    0 |  102 |  102 |    3 |    5 |   13 |    5 |
|            c2e-backbone.coolideas.co.za -    0 |  102 |  102 |    2 |    3 |    5 |    2 |
|            c2t-backbone.coolideas.co.za -    0 |  102 |  102 |    2 |    3 |   13 |    2 |
|                              154.0.1.53 -    0 |  102 |  102 |    2 |    3 |   13 |    5 |
|                              154.0.4.86 -    0 |  102 |  102 |    3 |    4 |   10 |    3 |
|                             100.98.0.65 -    0 |  102 |  102 |   11 |   12 |   23 |   13 |
|                            100.99.0.180 -    0 |  102 |  102 |   11 |   12 |   21 |   13 |
|                    google-2.jinx.net.za -    0 |  102 |  102 |   13 |   15 |   33 |   17 |
|                          172.253.65.179 -    0 |  102 |  102 |   12 |   13 |   23 |   12 |
|                          172.253.65.253 -    0 |  102 |  102 |   13 |   15 |   30 |   15 |
|                              dns.google -    0 |  102 |  102 |   12 |   13 |   23 |   13 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
 

SpaceCowboy-D

Well-Known Member
Company Rep
Joined
Apr 25, 2019
Messages
134
It seems to have stabilized in the last 15 minutes or so.

Code:
|------------------------------------------------------------------------------------------|
|                                      WinMTR statistics                                   |
|                       Host              -   %  | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
|                             192.168.1.1 -    0 |  102 |  102 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|            c25-backbone.coolideas.co.za -    0 |  102 |  102 |    3 |    5 |   13 |    5 |
|            c2e-backbone.coolideas.co.za -    0 |  102 |  102 |    2 |    3 |    5 |    2 |
|            c2t-backbone.coolideas.co.za -    0 |  102 |  102 |    2 |    3 |   13 |    2 |
|                              154.0.1.53 -    0 |  102 |  102 |    2 |    3 |   13 |    5 |
|                              154.0.4.86 -    0 |  102 |  102 |    3 |    4 |   10 |    3 |
|                             100.98.0.65 -    0 |  102 |  102 |   11 |   12 |   23 |   13 |
|                            100.99.0.180 -    0 |  102 |  102 |   11 |   12 |   21 |   13 |
|                    google-2.jinx.net.za -    0 |  102 |  102 |   13 |   15 |   33 |   17 |
|                          172.253.65.179 -    0 |  102 |  102 |   12 |   13 |   23 |   12 |
|                          172.253.65.253 -    0 |  102 |  102 |   13 |   15 |   30 |   15 |
|                              dns.google -    0 |  102 |  102 |   12 |   13 |   23 |   13 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|

Yes, there was a small dip of throughput on one of our paths, but it has now stabilized.

Sorry about the inconvenience here.
 

Razotter

Active Member
Joined
Apr 28, 2007
Messages
36
Are you guys in Durban still experiencing connectivity issues ?

Its been an ongoing thing, happening every few days, with maybe 3 or 4 drops on a given day. I can't say the looping's been the cause in the past, I hadn't noticed it, but the behaviour is identical. Internet drops for 30 seconds or so, then returns as normal.
 

PBCool

Cool Ideas
Joined
Jan 11, 2016
Messages
9,168
Its been an ongoing thing, happening every few days, with maybe 3 or 4 drops on a given day. I can't say the looping's been the cause in the past, I hadn't noticed it, but the behaviour is identical. Internet drops for 30 seconds or so, then returns as normal.
Do you have a ticket for this? We dont get these dips often.
 

Razotter

Active Member
Joined
Apr 28, 2007
Messages
36
Same one previously mentioned. COOL-20200918-513798

Just had another dip.
ONT lights all normal, Router fully accessible.
 
Top