• You are not registered on MyBroadband, which means you miss out on great benefits. To join our community is very easy, and completely free. Register now.
  • New Two-Day Giveaway - Enter Here

Toolbox for new Huawei HiLink devices (E5186, B315s)

sajunky

Honorary Master
Joined
Nov 1, 2010
Messages
11,695
@multilabel. Maybe I can help. Please post output of /api/net/net-mode-list

PS. During editing messages you see 'delete' button, here you can delete dupes.
 
Joined
Oct 11, 2015
Messages
10
sorry i forget to paste the response


This is an output FROM huawei E5186s-61a toolbox 0.9
/api/net/net-mode-list

<response>
<AccessList>
<Access>00</Access>
<Access>01</Access>
<Access>02</Access>
<Access>03</Access>
</AccessList>
<BandList>
<Band>
<Name>GSM900/GSM1800/WCDMA BCVIII/WCDMA BCI</Name>
<Value>2000000400380</Value>
</Band>
</BandList>
<LTEBandList>
<LTEBand>
<Name>LTE BC3/LTE BC7/LTE BC28/LTE BC40</Name>
<Value>8008000044</Value>
</LTEBand>
<LTEBand>
<Name>All bands</Name>
<Value>7ffffffffffffff</Value>
</LTEBand>
</LTEBandList>
</response>
 
Joined
Oct 11, 2015
Messages
10
@sajunky

sorry i forget to paste the response


This is an output FROM huawei E5186s-61a toolbox 0.9
/api/net/net-mode-list

<response>
<AccessList>
<Access>00</Access>
<Access>01</Access>
<Access>02</Access>
<Access>03</Access>
</AccessList>
<BandList>
<Band>
<Name>GSM900/GSM1800/WCDMA BCVIII/WCDMA BCI</Name>
<Value>2000000400380</Value>
</Band>
</BandList>
<LTEBandList>
<LTEBand>
<Name>LTE BC3/LTE BC7/LTE BC28/LTE BC40</Name>
<Value>8008000044</Value>
</LTEBand>
<LTEBand>
<Name>All bands</Name>
<Value>7ffffffffffffff</Value>
</LTEBand>
</LTEBandList>
</response>
 

sajunky

Honorary Master
Joined
Nov 1, 2010
Messages
11,695
<LTEBandList>
<LTEBand>
<Name>LTE BC3/LTE BC7/LTE BC28/LTE BC40</Name>
<Value>8008000044</Value>
</LTEBand>
<LTEBand>
<Name>All bands</Name>
<Value>7ffffffffffffff</Value>
</LTEBand>
</LTEBandList>
Close Toolbox (if open) and edit config.xml file in Notepad. Find and replace entire <ltebands>....</ltebands> section with the following:
Code:
    <ltebands>
      <band>
        <name>Automatic</name>
        <lteband>7FFFFFFFFFFFFFFF</lteband>
      </band>
      <band>
        <name>1800Mhz / B3</name>
        <lteband>4</lteband>
      </band>
      <band>
        <name>2600Mhz / B7</name>
        <lteband>40</lteband>
      </band>
      <band>
        <name>700Mhz / B28</name>
        <lteband>8000000</lteband>
      </band>
      <band>
        <name>TDD 2300Mhz / B40</name>
        <lteband>8000000000</lteband>
      </band>
    </ltebands>
Save changes and start Tollbox again. If you did it correctly, you will be able to see TDD 2300MHz B40 in the dropbox menu.

And please (again) to delete dupes.
 
Last edited:
Joined
Oct 11, 2015
Messages
10
@sajunky

thank you for the response,

i cannot open the config.xml in the notepad

the config.xml is opening in the following path:C:\Users\Neville\AppData\Local\Temp\Rar$DIa0.511\config.xml

the config.xml is not opening in notepad

what do i do.please bear with me on this i am still learning.
 

sajunky

Honorary Master
Joined
Nov 1, 2010
Messages
11,695
@sajunky

thank you for the response,

i cannot open the config.xml in the notepad

the config.xml is opening in the following path:C:\Users\Neville\AppData\Local\Temp\Rar$DIa0.511\config.xml

the config.xml is not opening in notepad

what do i do.please bear with me on this i am still learning.
It will happen when you are running Toolbox from a compressed RAR archive. Unrar the archive to the folder (i.e. Downloads\Toolbox folder), then you will be able to edit.
 
Last edited:
Joined
Oct 11, 2015
Messages
10
@sajunky

thank you for your help,i managed to get the toolbox setting now at 2300mhz as it is being detected now in the dropdown box,however am very surprised the speed has not changed since am on this 2300mhz LT 40 BAND.ALMOST THE SAME AS
1800MHZ BAND.In the past my speeds were between 45Mbps upto 70Mbps.
Now am getting 28Mbps THAT WERE SAME ON THE 1800MHZ

PLEASE SEE ATTACHED PHOTO OF ANTENNA CLOSE TO THE TELKOM TOWER:
ANTENNA SHOT.jpg

I HAVE THE OLD FIRMWARE ON THE ROUTER
21.310.01.00.1232



REAGARDS
 

sajunky

Honorary Master
Joined
Nov 1, 2010
Messages
11,695
Glad you managed with settings. 28Mbps is not bad after all. :)

As for the firmware, it is very old. 21.311 was a speed deamon, pushing hardware to the limits on the expense of occasional hardware failures. 21.313 was more balanced and stable. Do not upgrade to 21.321 if you are going to debrand to the Telkom version. In the latest Telkom version 21.321 you can select frequency band from the WEB interface. Use method B from the guide. If doesn't work, upgrade to 21.311 or 21.313 version before debranding. Do not use OTA upgrade, download firmware file to the PC and upgrade locally.
https://mybroadband.co.za/vb/showthread.php/899034-B315s-936-Debranding-Guide
 
Joined
Oct 11, 2015
Messages
10
hI @SAJUNKY

Thank you for the feedback,the current firmware i have is:21.310.01.00.1232

(to be honest i am note sure what to from your last post dated the 23-08-2017-actaully its very scary,in fact i dont know whats
happening there- i might just do something very bad to the E5186s-61a)

CAN YOU PLEASE PROVIDE A LINK WERE I CAN DOWNLOAD THE LATEST FIRMWARE FOR THE E5186s-61a model to the PC.
FROM THERE I CAN DO A LOCAL UPDATE & CHOOSE THE FILE THAT I HAVE DOWNLOADED.

Your best workaround would be appreciated.


i thank you.
 

sajunky

Honorary Master
Joined
Nov 1, 2010
Messages
11,695
hI @SAJUNKY

Thank you for the feedback,the current firmware i have is:21.310.01.00.1232

(to be honest i am note sure what to from your last post dated the 23-08-2017-actaully its very scary,in fact i dont know whats
happening there- i might just do something very bad to the E5186s-61a)

CAN YOU PLEASE PROVIDE A LINK WERE I CAN DOWNLOAD THE LATEST FIRMWARE FOR THE E5186s-61a model to the PC.
FROM THERE I CAN DO A LOCAL UPDATE & CHOOSE THE FILE THAT I HAVE DOWNLOADED.

Your best workaround would be appreciated.


i thank you.
I am very sorry, please ignore my last post. I was thinking entirely in B315s terms, I didn't realize that Huawei do not update firmware for your model anymore.
 

Dan C

Honorary Master
Joined
Nov 21, 2005
Messages
16,501
Just forced my B315s to the 2300mhz (Telkom) using the tool. Wow what a big difference, no more disconnects every 5 minutes.
 

speed2

New Member
Joined
Sep 28, 2017
Messages
1
Hello guys.

I have the E5186s-22a router with a Vodafone sim card and the port forwarding is ok,

but when I put another card from another operator the port forwarding does not work.

Anyone know any solutions to this? thank you
 
Joined
Oct 22, 2017
Messages
2
Help Huawei B310s-22

Hello

i Just Bought a Huawei B310s-22 Device but my carrier works on 1900mhz 3G Band, i have read all the post and i see you add frecuencies on the Toolbox,

Is Posibble to enable 1900Mhz on my device ??

I'm desperate for a solution,
Imagen.jpg

Already it does not has 1900Mhz on UMTS frecuency but it works on 2G, could make something?
Carrier Tigo Colombia
Model Huawei B310s-22
Firmware 21.311.03.00.00

thank you very much
 

Attachments

Last edited:
Joined
Aug 19, 2017
Messages
3
I just would like to know whether your LteWatch V1.1 stopped working ? Mine did. When I launched the program it simply crashed to desktop. I am using Win10.
 

sajunky

Honorary Master
Joined
Nov 1, 2010
Messages
11,695
Hello

i Just Bought a Huawei B310s-22 Device but my carrier works on 1900mhz 3G Band, i have read all the post and i see you add frecuencies on the Toolbox,

Is Posibble to enable 1900Mhz on my device ??

I'm desperate for a solution,
View attachment 471630

Already it does not has 1900Mhz on UMTS frecuency but it works on 2G, could make something?
Carrier Tigo Colombia
Model Huawei B310s-22
Firmware 21.311.03.00.00

thank you very much
I am sorry, not on your device. When talking about 3G you can enable only 2100MHz or 900MHz (or both - default). See 'UMTS' positions in the table, it is the same as 3G, there is no 1800MHz option for 3G.

Please note that "Network band" option works properly only on the specific model E5186-22s. If you use it on other devices (as yours), it will not reset properly to "Automatic". If you have used already "Network band" dropbox, you should reset router to defaults to restore full functionality.

You can use Toolbox for setting up frequency on your device by using options on the "API control" tab. It is described on the first page of this thread.
 
Last edited:
Joined
Oct 22, 2017
Messages
2
I am sorry, not on your device. When talking about 3G you can enable only 2100MHz or 900MHz (or both - default). See 'UMTS' positions in the table, it is the same as 3G, there is no 1800MHz option for 3G.

Please note that "Network band" option works properly only on the specific model E5186-22s. If you use it on other devices (as yours), it will not reset properly to "Automatic". If you have used already "Network band" dropbox, you should reset router to defaults to restore full functionality.

You can use Toolbox for setting up frequency on your device by using options on the "API control" tab. It is described on the first page of this thread.
Thank you very much for you answer, have an excelent day
 

boanergesza1

Well-Known Member
Joined
May 6, 2009
Messages
217
Hi Guys;

Yeah I know this thread is a few months old.

So I got a copy of E5168 Toolbox and tried to change the primary and secondary DNS settings as described above. So I write the changes, the router reboots and ..... nothing.... after the router reboots the DNS settings are just back to what the where before.
I couldn't download the Toolbox from the link mentioned. Im thinking that could be the reason. Anybody here willing to share it?
 
Top